Olimpik Yayı “Parça”ladık! Olimpik Yay Parçaları Nelerdir?
Olimpik Yay Parçaları Listesi
Olimpik Yay Parçaları. Yaylar modernleştikçe daha karmaşık hale gelmeye başladılar. Olimpik yay parçaları yüzünden yayın her yerlerinden bir parça fırlıyor! Hepsi garip garip isimlere sahip -aslında çoğunun ismi düz mantık ama nedense türkçeye çevrilmemiş-. Her parça ufak da olsa bir amaca hizmet ediyor ve hepsi birleştiğinde mükemmel bir atış yapmanızı sağlıyorlar. İçeriğimizde bütün olimpik yay aksesuarları ve yayın parçalarına yer vermeye çalışacağız. Okçulukta genel olarak kullanılan ekipmanları incelemek için şu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Olimpik Yay Parçaları: Yay
Gövde – Handle
Yayın elle tuttuğumuz, sabit kısmı. Tahta, alüminyum, karbon veya diğer alaşımlardan üretilebilir. Kısa (23″), orta (25″) ve uzun (27″) olmak üzere 3 boyda gövde bulunur.
Kanat – Limb
Kanatlar yaya gerilme gücünü veren, kirişin takıldığı kısımlardır. Kanatlar tıpkı gövdeler gibi çeşitli boylarda üretilir.
Kiriş – Bowstring, String
Kanatları germeyi sağlayan, okun takıldığı ip. Kiriş genel kanının aksine tek parça bir ip değildir ve esnemez tam tersi, kirişler çok güçlü ultra yüksek molekül ağırlıklı polietilen materyalden örülür.
Olimpik Yay Parçaları: Aksesuarlar
Nişangah – Bowsight
Nişan almamızı sağlayan alet. Olimpik Yaylarda Nasıl Nişan Alınır?
Ok Yatağı – Arrow Rest
Okun yay üzerinde oturduğu yer.
Basınç Düğmesi – Plunger
Ok yatakları farklı farklı oklara uyum sağlamaları için genelde geniş olur. Eğer ince oklar kullanıyorsanız basınç düğmesi okunuzu ok yatağının en ucuna ittirir. Böylece okunuz doğru bir açı ile uçar.
Klikır – Clicker
Clicker okunuzun her zaman aynı çekiş uzunluğunda çıkmasını sağlar. İsminin klikır olması da muazzam bir çeviri örneğidir. Biz kendi aramızda bu terimi türkçeleştirdik ve ismini tıkçık koyduk. Çünkü okunuzu clicker ile ok yatağı arasına sıkıştırıyorsunuz, ok klikırdan çıktığı anda “tık” diye bir ses çıkıyor ve siz atışını yapıyorsunuz.
Denge Çubuğu, Rod, Stabilizör – Stabilizer
Rodlar yaya daha fazla ağırlık katarak daha dengeli durmasını sağlar. Aynı zamanda yayın ağırlık merkezini değiştirdikleri için daha iyi nişan aldırır. Ve yaydaki titreşimi azaltarak handshock durumunu azaltır.

Üst ve Yan Rodlar
Üst rodlar yaya fazladan bir ağırlık katarak yayı ağırlaştırırken yan rodlar yayın sağa veya sola yatmasını engeller.
V-Bar
Yan denge çubuklarını yaya bağlamamızı sağlar.
Extender
Denge çubuklarını uzatmamızı sağlar. Yan rotların sizden biraz daha uzak olması daha fazla işe yaramalarını sağlar.
Damper
Yaydaki titreşimi almak için denge çubuklarının önüne veya gövdenin üstüne takılır.
Clicker candır ?
tıkçık*