Yarışmalara Hazırlanırken Okçuluk Antrenmanı Nasıl Yapılmalı ?
Okçuluk antrenmanı özellikle yarışmalara hazırlanan okçular için yoğun ve yorucu bir süreç olabiliyor. Bu süreçte çoğu kişinin zorlandığı asıl konu (özellikle antrenör eşliğinde çalışmıyorsanız) bir çalışma planı oluşturmaktır.
Bu nedenle okçuluk antrenmanıyla ilgili birkaç yararlı tavsiye vereceğim sizlere.

Okçuluk Antrenmanı Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ajanda
Öncelikle kendinize bir ajanda edinmelisiniz. Yaptığınız her yanlışı, dikkat etmeniz gereken noktaları, kaç ok attığınız hatta yaptığınız kondisyonu bile günü gününe bu ajandaya yazmalısınız. Her antrenmana başlamadan önce de bir önceki günlerde yazdıklarınızı okumalısınız. Bunu yapmak size kendi gelişiminizi takip etmenize ve hatalarınızı daha kolay farkedip düzeltmenize yardımcı olacaktır.

Antrenman Programı
Kendinize bir antrenman programı hazırlayın. Yarışmadan iki hafta öncesine kadar bol kondisyonlu ve günden güne attığınız ok sayısı artacak şekilde bir program olmalı. Yarışma yaklaştıkça da kondisyonu en aza indirip kendinizi zorlamayacak sayıda ok atarak devam edebilirsiniz. Yarışma öncesi kendinizi zorlayıp da sakatlamak istemezsiniz.
Kondisyon Egzersizleri
Her antrenmandan sonra mutlaka kondisyon yapmalısınız. Kondisyon yaparken de özellikle kollarınızı ve sırtınızı çalıştırmalısınız. Dambıl kullanmak işinizi görecektir. Olabildiğince dayanıklılığınızı arttıracak hareketler çalışmalısınız. Bunu dışında da bol bol ip atlamanızda fayda var. İp atlamak kalbinizi büyütüp, dayanıklılığınızı arttıracaktır.
Okuyun: Okçuluk için Kas Güçlendirici Egzersizler
Okçuluk yaparken en çok sırt ve omuz kaslarımızı kullanırız. Bu kaslar günlük hayatta az kullandığımız kaslar olduğu için zor öğrenir çabuk unuturlar. Bu nedenle okçuluk nankör bir spordur.
İdmanı bir gün bırakanı kemankeşlik (okçuluk) on gün bırakır
T
Mola
Kendinize dinlenmek için zaman ayırın. Haftanın yedi günü kendinizi zorlamak yarardan çok zarar veriyor (overtraining). Vücudunuza toparlanmak ve alışmak için zaman ayırın. Haftada bir veya iki günün boş gününüz olmasında fayda var.
Zihinsel Antrenman
Her uygulama, antrenman atış alanında yapılmaz. Ok çekmeden okçuluk yapabilirsiniz. Nasıl? Beyninizi kullanarak, zihinsel antrenman ile.
Atışlarını geliştirmek isteyen herkes, zihinsel eğitimi ciddiye alan dünyanın en iyi okçularını örnek almalılar. Elit okçular, okçuluğun çoğunlukla zihinsel bir oyun olduğunu bilir. Her şey odaklanmak, dikkat dağıtıcıları göz ardı etmek ve sinirlerinizi yatıştırmakla ilgilidir. Bu becerileri, zihinsel pratiklerle egzersiz yaparak keskinleştirirler.
İster arka bahçenizde kendi kendinize arkadaşlarınıza hava atarken, ister kulüpteki diğer okçuların önünde atış yapın ya da ilk turnuvada yarışıyor olun; zihinsel antrenmanınızı yapmak, daha etkileyici performanslara yol açacaktır.
Bunları yapmaya başladığınızda 1-2 hafta içinde kendinizdeki gelişimi ve güçlenmeyi hissetmeye başlayacaksınız.