Okçulukta libre ne anlama geliyor? Yayımızın libresini nasıl seçmeliyiz?

Okçulukta libre nedir? Ne tür bir yay istediğinize karar verdiniz, peki libresini nasıl seçeceksiniz? Bugün çekme ağırlığınızı nasıl bulacağınıza bakacağız. İster makaralı yay, ister olimpik yay, ister geleneksel yay kullanın, seçme yöntemimizin temelleri aynı. Doğru libreyle atışlarınıza başlamanıza yardımcı olması için bilgilendirici kılavuzumuza bir göz atın deriz 🙂

Ok Ucu - Okçulukta Libre Nedir?

Daha ağır bir yay daha iyi atış demek değildir

Çekmekte zorlandığınız bir yay yerine rahat çektiğiniz bir yay ile daha az yorulur, daha stabil atışlar yaparsınız. Rakamların atış deneyiminin yolunda gitmesine izin vermeyin. Amacınız etrafınızı etkilemekse, bunu ağır bir yay ağırlığı çekerek değil, iyi vurarak yapmanız gerekir. Başarıya götüren şey tekniğiniz! Çekebildiğinizden ağır bir yay alırsanız, tekniğiniz bozulur. Bu da atış sırasında düşük performansa neden olur.

Kol boyunuzu bilin

Okçulukta libre nedir sorusu kadar, kol boyu nedir de önemli bir sorudur. Kol boyu, yayı tam çektiğinizde gezden okun çıkış noktasına kadar ölçülen uzunluktur. Kol boyu yayınızın libresini etkileyebilir. Tabi ki bu durum olimpik ve geleneksel yaylar için geçerli, makaralı yayda kol boyu ayarlanabildiği için (daha doğrusu draw stop olduğu için) libreniz etkilenmeyecektir. Çoğu geleneksel yay için maksimum çekiş 28 inç olarak derecelendirilmiştir; Bu nedenle, yayı 28″den fazla çektiğiniz zaman ağırlık artacaktır veya daha az çekerseniz ağırlık düşecektir. 28 inçten yukarı veya aşağı her santimetre için 2 ila 2.5 libre eklemeli veya çıkarmalısınız. Ufak bir hatırlatma yapalım, iyi bir menzil yayına sahip değilseniz geleneksel yaylarda 29″-30″dan fazla çekmeniz yayınızın kırılmasına ve sebep olabilir.

Kaç librelik yay kullanmalıyım?

Librenize karar vermekte sorun yaşıyorsanız, rehberlik için yukarıdaki infografiyi kontrol edebilirsiniz. Bu libreler dışına çıkmayın demiyoruz tabi ki, bizimkisi sadece öneri. Daha iyi bir yardım için çevrenizdeki okçuluk mağazalarına, okçuluk kurslarına veya bu konuda tecrübeli kişilere danışabilirsiniz. İdeal libreyi bulmak için başka bir önerimiz de, yayı zemine oturup çekmeye çalışmanız, eğer bunu zorlanmadan yapabilirseniz, doğru ağırlık aralığındasınız. Ayrıca ayakta 10 kere yayı ardı ardına çekmeyi deneyebilirsiniz. Eğer bu sizi yorup tekniğinizi bozuyorsa daha hafif bir libreye geçebilirsiniz.

Daha ağır yay çekme

Yeni başladıysanız kendinizi kısa sürede yayınızın sertliğini artırmaya odaklamayın, tekniğinizi oturtun. Hafif bir yay başlamalı ve kaslarınızın oturmasına izin vermelisiniz. Sırt kaslarınızı, omuz kaslarınızı ve kollarınızı güçlendirmek için okçuluk egzersizleri de yapabilirsiniz. Yüksek libre ile başlarsanız yayı düzgün şekilde çekemeyebilirsiniz daha kötüsü kendinizi sakatlayabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için okçuluk

Açıkçası, okçuluk yaparken duruşun, tekniğin önemi, ne kadar ağır yay çekebildiğinizden çok daha önemlidir. Ayrıca, geleneksel bir yay seçtiğinizde çekme uzunluğunu da göz önünde bulundurmayı unutmayın. İnanıyorum ki çekmesi kolay bir yay kullanarak başlamanız okçuluğu çok daha keyifli hale gelecektir. Eğlenceli değilse zaten neden ok atıyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.