Okçulukta Karbon Malzemeler Neden Tercih Ediliyor?

Okçuluk Karbon İlişkisi

Okçuluk karbon materyallerin en iyi kullanıldığı alanlardan biri. Okçulukta karbondan yapılmış oklar, kanatlar hatta kabzalar bile görmek mümkün. Peki karbonun bu kadar popüler olmasının sebebi ne?

Karbon Nedir?

Simgesi C, atom sayısı 6, atom ağırlığı 12,01 olan, doğada elmas, grafit gibi billurlaşmış durumda ya da madenkömürü, linyit, antrasit gibi şekilsiz olarak bulunan element. Fakat! Her ne kadar okçuluk camiasında kısaca karbon dense de kullanılan malzemenin adı karbon fiber.

Karbon fiberler; grafit ve elmas gibi karbon atomlarının oluşturduğu mikro boyuttaki elyaflardır. Elyafların kalınlığı, 5-6 mikron yani insan saçının 15’te biri civarındadır. Karbon fiberler, epoksi reçinesiyle (plastik) birlikte kullanılarak çok güçlü kompozitler üretilir. Kompozitler, farklı özelliklere sahip malzemeler birlikte kullanılarak elde edilir. Üretilen kompozit, kendisini oluşturan malzemelerden çok daha üstün özelliklere sahip olur. Karbon fiber takviyeli epoksi malzemeler, cam elyaf takviyeli polyesterden veya çelikten çok daha güçlüdür.

okçuluk karbon

Neden Okçuluk Karbon Malzemeler İçin İdeal?

Eski Şekline Geri Dönebilmesi

Alüminyum hedef dışında bir yere geldiğinde yamulur ve antrenman harici bir şey için kullanılmaz hale gelir. Elle bile alüminyum okları yamultmak mümkün. Karbon oklar, (spine değerlerine göre) büyük oranda esneyip eski haline gelebiliyor.

 Dayanıklı Olması

Esnek olmasının yanı sıra karbon fiberden yapılan malzemeler çelikten çok daha güçlüdür. Epoksi reçine ile birleştirilmiş karbon fiber katmanlar çok dayanıklı bir malzeme haline gelmektedir.

Hafif Olması

“Çelikten 5 kat daha hafif, 10 kat daha güçlü” diyor Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ Kimya). Karbon gövdeler çelik gövdelere göre daha hafif olduğundan (kişiden kişiye göre değişse de) daha stabil atışlar sağlayabiliyor.

 

KAP markası tüm ürünlerinde ana malzeme olarak karbonu tercih ediyor.

Özetle, okçuluk karbon materyallerin en yaygın kullanıldığı alanlardan biri ve daha iyi bir materyal çıkmadığı sürece hükümdarlığını devam ettirecek gibi duruyor.

Kaynaklar: Ural Akbulut

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.