Hedef Okçuluğunda Tam İsabet Gerek. Makaralı Yaylarda Nişan Almak.
Makaralı yaylarda nasıl nişan alınır?
Makaralı yaylar şüphesiz ki günümüzün en isabetli ve en çok teknoloji ile haşır neşir olan yayları. Makaralı Yaylar için o kadar çok nişangah var ki bununla alakalı başka bir içerik hazırlanabilir. Makaralı yaylarda nişan almak ufak tefek detaylar farklılık gösterse de (okçulukta küçük detaylar her şeydir) genel olarak aynıdır.
Makaralı yaylarda nişan almak için nişangah şart mı?
Avcılık veya Hedef okçuluğu dışında bir şey yapmayı düşünüyorsanız, neden olmasın? Makaralı yaylarda nişangah kullanmamak en yeni cep telefonunu alıp sadece mesajlaşma için kullanmak gibi bir şey. Nişangah gibi bir imkan varken bunu neden kullanmayalım?
Makaralı Yaylarda Nişan Almak: Hedef Okçuluğu
Makaralı yaylarda nişan almak için önce nişangahın parçalarını inceleyelim. Sizlerin atışına yardımcı olacak iki ekipman var.
- Nişangah ve tüm aksesuarları. O kadar çok aksesuarı var ki, başta dediğimiz gibi bunlardan başka bir içerikte bahsedebiliriz.
- Peep Sight (Gez). Göz Gez Nişangah. Kirişin üstünde bulunan, Gözümüz ile kirişi, kirişimiz ile yayı, yay ile nişangahı aynı hizaya getirmemizi, böylece merceğin odaklanmasını sağlayan küçük ama görevi büyük bir halkacık.
Hedef okçuluğunda nişangah mercekleri hedefi size çok daha yakın gösterir.
İsabetli bir atış için tekniğimizin düzgün olması şart. Nişan alırken önce şunları kontrol edin:
- Yayı sıkıyor muyum? Yayı sıkıca kavramanız elinizin titremesine ve okun daha dengesiz çıkmasına sebep olur.
- Kiriş ve elim çapa noktasına oturdu mu? Okçulukta kendinize uygun referans noktaları belirleyip hep bu şekilde atmanız, kısa sürede isabetli atışlar yapmanızı sağlar.
- Duruşum düzgün mü? Atış yaparken rahat olmalısınız, ayaklarınızın yere sağlam basması ve atış yaparken titrememeniz lazım. Titriyorsanız librenizi düşürmenizde veya kas çalışmanızda fayda var.


Kontrolleri yaptıysanız nişangah ile hedefin tam ortasına nişan alın
Öncelikle okçuluğa yeni başlıyorsanız sol gözünüzü kapatarak (solak yay kullananlar için tam tersi) nişan almanız daha iyi olabilir. Bu iki gözle atılmaz demek değil kesinlikle. Aksine, bir çok yarışmacı iki gözü açık şekilde atış yapar. İlerleyen zamanlarda iki göz açık atış yapmaya başlayabilirsiniz. Gözünü kapatamayanlardansanız, bir eğitmen ile beraber dominant gözünüzü belirleyip onun direktifleriyle nişan alabilirsiniz.
Atış yaptıktan sonra hedefe bakmaya devam edin
Vücudumuz, en iyi nişangahımızdır. Atış yaptıktan birkaç saniye sonra hedefe odaklanmaya devam edin. Bu yayı hedefin hizasında tutun demek değil.
Bilgilendirici bir yazı. Teşekkürler!