Makaralı Yay Mı Olimpik Yay Mı? Hangisini, neden seçmelisiniz?
Makaralı yay mı olimpik yay mı? Siz hangi yayı tercih ediyorsunuz? Okçuluğa başlamak isteyen veya alan değiştirmek isteyenlerin kafası çok karışık. Bu içeriğimizde makaralı yayları ve olimpik yayları fiyat, performans, konfor, isabet ve yarışmalar çapında karşılaştırdık. İyi okumalar dileriz!
Olimpik Yaylar – Zarif ve Disiplinli
Olimpik yaylar İngiliz uzun yaylarının günümüz teknolojisi ile birleştirilmiş ve nişancılık için özelleştirilmiş versiyonlarıdır. Türkiye’de okçuluğu öğrenen çoğu kişi olimpik yayla başlamıştır büyük olasılıkla. Olimpik yaylar 3 parçaya ayrıldıklarından çok yer kaplamazlar. Ekipmanları makaralı yaylara göre daha ucuzdur. Olimpik okçulukta başarılı bir atış yapmak yoğun derecede tekniğe dayalıdır. Tekniğinizde yaptığınız bir hata atışına direkt yansır.
Makaralı Yaylar – Güçlü ve İsabetli
Makaralı yaylar avcılık için icat edildiklerinden olimpik yaylara göre çok daha stabil atış sağlar ve çekiş yükünü makaralar taşıdığından daha konforludur. Makaralı yaylar güçlü makinelerdir ve bir makine özeni ile kullanılmalıdır. Olimpik veya geleneksel yaya kıyasla çok daha fazla özelleştirme imkanı bulunur. Aynı model bir yayı 10 yaşındaki bir çocuk ile 40 yaşındaki bir adamın elinde görebilirsiniz çünkü genelde makaralı yayların kol boyları ve ağırlığı 15-60 libre arasında ayarlanabilir. Bu özelliklerden dolayı doğal olarak tamiri ve bakımı çok daha karmaşıktır. Örneğin geleneksel ve olimpik yayların kirişleri elle takılabilirken makaralı yayın kirişini takmak için kiriş takma makinesine yayı yerleştirmek gerekir.
Karşılaştırma: Makaralı vs Olimpik
Arızalar
Makaralı yayda genel olarak çıkan arızalar ok yatağının (arrow rest) kırılması makaranın yamulması/kırılması gibi problemlerdir. Bunların masrafı olimpik yaylara göre daha fazla olacaktır fakat şu da bir gerçektir ki olimpik yayların plastik yatakları her ay değiştirilirken makaralı yayların metal yatakları bozulana kadar kullanılabilir.
Olimpik yaylarda genelde çıkan arızalar kirişin eskiyip performansı düşürmesi, kanatların çatlaması (Allah korusun), nişangahın monte edildiği yerdeki vidaların yalama yapmasından dolayı titremesidir.




Fiyat
Hobi için sıfırdan ortalama bir makaralı yay seti kurmak için yapacağınız harcama minimum 1500 – 2000₺ civarı olacaktır. İkinci el setler daha ucuza gelebilir tabi ki. Yarışma için harcama yapacaksanız bu fiyat doğal olarak artacaktır.
Olimpik yaylarda hobi için kuracağınız bir yay seti bin lirayı bulmayabilir bile. Bunun sebebi olimpik yay pazarının daha büyük olması ve her bütçeye göre yay bulunmasıdır. Gerek tamiri gerekse ekipmanı yenilemek olsun olimpik yaylar makaralı yaylara göre daha uygundur.
Yarışmalar
Makaralı yay yarışmaları olimpik yaylara göre çok daha çetin geçmektedir. Tabiri caizse tam bir kurtlar sofrasıdır. Herkesin yaylarında optik nişangahlar, ellerinde keskin nişancı tüfeği tetiği hassaslığında tetikler bulunduğundan olimpik yay kategorisinde birinci olduğunuz puana makaralı yayda ilk 10 içine zar zor girebilirsiniz. Ayrıca, makaralı yay hedeflerinin 10 puan alanı bozuk para büyüklüğündedir.
Öte yandan makaralı okçu sayısı (özellikle kadınlarda) olimpik okçulara göre daha az. Bu da sıkı bir çalışma ile okçulukta hızlı bir yükselme vadediyor. Yine de şunu belirtmeliyiz ki minikler arasında makaralı yay çok popüler ve önümüzdeki senelerde makaralı okçu sayımız olimpik okçuları geçebilir.


Özetle,
İsabet ve konfor sizin için her şey ise, imkanınız varsa ve başarıyı hızla yakalamak istiyorsanız Makaralı Yay sizin için ideal.
Gerçekten okçuluk yaptığınızı hissetmek istiyorsanız, imkanlarınız daha sınırlıysa, yayın gücünü hissetmek istiyorsanız Olimpik okçuluk size göre.
Tabi ki en mantıklısı iki yayı da deneyip sonra karar vermek.
Benimki 😏🔥
Yaaaa hangisi manuellolanı makbul
Elimde junxing m104c makaralı yay var, kirişinde deformasyon var, değişmesi gerek, hobi olarak kullandığım için nerede yaptıracağımı bilmiyorum, bilgili birisi var ise yardımcı olursa, yani bir adres gösterirse çok sevinirim