Kiriş bakımı nasıl yapılır? Bal mumu (Bowstring Wax) Kullanımı
Kiriş bakımı, yayınızın ömrünü uzatmak için yapmanız gereken önemli bir bakımdır. Bir yay sahibiyseniz, okçuluk ekipmanının ne kadar pahalı ve yayların ne kadar hassas aletler olduğunu biliyorsunuzdur. Kirişin olası kopma durumunda bütün yayınız zarar göreceğinden kirişin bakımını yapmak her ok – yay sahibinin görevidir. Neyse ki kiriş bakımını yapmak çok kolay!
Sizler için bu konuyu World Archery‘den derledik.
Bal mumu ile kiriş bakımı yapmak
Olimpik, makaralı veya geleneksel; hangi yay türünü kullanırsanız kullanın kiriş bakımı elzemdir fakat bu konu bir çok okçu tarafından gözardı ediliyor. Kiriş yayın performansını direkt olarak etkileyen bir faktördür, sonuçta oku hedefe gönderen ekipman kiriştir.
Kirişi mumlamak (waxing) yıpranmasını engeller ve kirişe su geçirmezlik katar. Kirişin iplerinin arasına kaçan su kirişi ağırlaştırır ve okun yaydan yavaş çıkmasına sebep olur. Aynı zamanda her atışınızda kirişin ağırlığı değişecek ve okları gruplamanız zorlaşacaktır.
Kirişe bakım gerektiğini ne zaman anlarız?
İyi mumlanmış bir kiriş pürüzsüzdür ve yapış yapış hissettirir. Yayınıza ilk defa kiriş takıldığında kiriş daha sert ve yapış yapış olduğunu fark etmişsinizdir. Bu his kaybolmaya başladığında, kiriş kurumaya başladığında ve/veya renk değişimi yaşamaya başladığında kirşin bakım zamanı gelmiş demektir.
Eğer kirişin ipliklerinden kopanlar, kiriş üzerinde saçaklar varsa artık çok geç, güvenliğiniz için yeni bir kiriş kullanın!
Gerekli malzemeler

- Kiriş
- Kiriş mumu (bowstring wax): sentetik bal mumu uygundur fakat geleneksel okçular organik bal mumu kullanmayı tercih edebilirler.
- Fazla mumu temizlemek için iplik (bağcık gibi), deri parçası veya esnek bir plastik.
Hazırlık aşaması

Kirişin iyi durumda olduğunu kontrol edin, sargıların (arkalık noktası ve çevresi) sağlam olduğundan ve kirişinizi istediğiniz oranda çevirin çünkü mumlama işlemi sonrası kirişi sertleştiği için çevirmek daha zor hale gelecek.
Yayınızı kurun, kirişin uygun gerginlikte olması şart.
1. Adım

Bal mumunu yukarı aşağı hareketlerle tüm kiriş üzerine yayın. Kiriş sargılarına bal mumu değdirmemeye dikkat edin, sargıların daha hızlı çözülmelerine ve kayganlaşmaya sebep olabilir.
2. Adım

Parmaklarınızı kullanarak bal mumunu kirişe iyice yedirin. Kiriş bir örgü olduğundan tüm aralıkların bal mumu ile kaplandığından emin olmalıyız.
3. Adım

Bağcığı kirişi saracak şekilde hafifçe bağlayın. Geleneksel okçular daha hassas olan kirişleri için deri parçası kullanmayı tercih ediyor.

İlmeği aşağı veya yukarı hareket ettirerek fazlalıkları temizleyin, kalan ufak tefek parçaları parmaklarınızla dağıtabilirsiniz. Ve kirişiniz hazır!
Kiriş bakımı kullanım sıklığınıza ve atış yaptığınız yerin koşullarına göre 1 – 6 ay arasında bir sıklıkla yapılmalıdır.
Okuyun: Oklarınızı Her Atıştan Önce Esnetmeniz Gerektiğini Hatırlatan Kural: Flex It First