Geleneksel Okçuluğa Başlamayı Düşünenler için 5 Bilgi
Geleneksel okçuluk gerek normal okçuluğa göre daha çevik olması gerek tarihi çekiciliği ile bir çok insan tarafından ilgiyle takip ediliyor. Aynı zamanda bir çok kişi de geleneksel okçuluk eğitim almakta ve ata sporunu yeni nesillere taşımakta. Türkiye’de birçok geleneksel okçuluk spor kulübü bulunuyor ve daha fazlası açılmaya devam ediyor. Geleneksel okçuluğa başlamayı düşünenler için 5 genel bilgi paylaştık.
1. Tek bir geneleksel okçuluk türü yoktur.
Geleneksel okçuluk dendiğinde aklınıza Türk okçuluğu gelebilir fakat geleneksel okçuluk geniş bir kategoriyi kapsar. Her ülke/bölgenin kendine has yayı ve disiplini olduğunu düşünürsek geleneksel okçuluk yapmak istediğinizde öncelikle hangi tarzda yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. En ünlü geleneksel okçuluk türleri:
- İngiliz Okçuluğu
- Moğol Okçuluğu
- Türk Okçuluğu
- Macar Okçuluğu
- Kore Okçuluğu
- Çin Okçuluğu
- Japon Okçuluğu
Yukarıdaki sayılan ülkeler okçuluğu savaştan sanata çevirmiş ve dünyada ünlü okçular yetiştirmiş ülkelerdir. Fakat geleneksel okçuluk bütün kıtalarda çeşitli şekillerde yapılmaktadır.

Türk okçuluğu yapmaya karar verdiğinizi düşünerek devam edelim.
2. Eğitim almanız başlangıç için şart değil
Eğitimsiz ok atın demiyoruz, kastımız bir kursa gitmeniz başlangıç için şart değil. Eğitimsiz, bilgisiz atış yaparsanız ekipmanınıza veya kendinize zarar verebilirsiniz. Gerekli araştırmalarınızı yaparak, çevrenizdeki tecrübeli kişilerle konuşup kendi kendinize geleksel okçuluğa başlayabilirsiniz. Bu şekilde eğitim hızınız yavaş olacaktır ama aynı zamanda kendinizi keşfedip uygun en iyi atış stilini bulabilirsiniz.
Kursa gitmenin avantajı ise kısa sürede isabetli atışlar yapabilecek hale gelmektir. Aynı zamanda kursta malzemeleri okçuluk kursu karşılayacağından (karşılamayan kurslar da var) daha hesaplı olabilir. Bir kursun en büyük avantajı okçuluğu bireysel spordan takım sporu haline çevirmesidir. Çevrenizde gördüğünüz tecrübeli okçular, edineceğiniz arkadaşlar bu spora devam etmeniz için sizi motive edecektir.
Özetle şart olmasa da iyi bir yerde eğitim almanız tavsiye edilir.
3. Tecrübeli de amatör de aynı yayı kullanır.
Geleneksel okçulukta, modern okçuluktaki gibi başlangıç yayı, orta seviye yay, yarış yayı gibi kategoriler veya yay üzerine takılan binbir çeşit aksesuar yoktur. Kepaze yayını bırakmış bir amatör de, tecrübeli okçular da aynı yay modelini kullanabilir (yay ustalarını ayrı tutuyoruz). Peki bir usta ile çırağı nasıl ayırt edersiniz? Usta seri üretim malzemeleri kullanmaz, oklarını zihgirini kendisi yapmayı tercih eder. O kadar da bir farkları olsun 🙂
4. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.
Teknik sabit değildir. Modern okçulukta tekniklerde değişikler çok kısıtlıdır çünkü bütün malzemeler belirli bir tekniğe göre hazırlanmıştır. Bu standartlaştırma doğu ile batı disiplinlerinin genel ayrımıdır aslında, batı herkese en iyi tekniği uygulatırken doğu disiplini herkesin kendine göre en uygun ve en iyi yöntemi bulmasını hedefler. Türk okçuluğunda belli bir çizgiyi takip etseniz bile modern okçuluktaki kadar sıkı kurallarla karşılaşmazsınız.

5. Modern Okçuluktan Çok Daha Eğlencelidir!
Geleneksel okçuluk yarışmaları modern okçuluk yarışmalarına göre çok daha hızlı ve çok daha eğlenceli geçer. Seri başına daha çok ok atılır. En güzel yanı ise yarışma alanına girdiğiniz anda zamanda geriye gitmeniz. Etrafınızda çeşitli milletlerden çeşit çeşit zırhlar ve yaylarla kuşanmış okçular dolaşırken tarihin içinde olduğunuzu hissedeceksiniz.

Okçuluk için Nevşehir de elverişli bence